loading

Show info

Avenue Ceramique 222
6221 KX Maastricht (NL)
+31 (0) 43 351 18 05
contact@coenensaettele.com

Aachen Büchel (D)

Aachen Büchel (D) Invited Competition, Germany Design 2015 In collaboration with Jo Coenen The Project The aim was...

Details

Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 100
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 110
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 120
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 130
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 140
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 150
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 160
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 170
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 180
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 191
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 201
  • Coenen Sättele Architecten Aachen Buchel 100

Aachen Büchel (D)

Invited Competition, Germany

  • Design 2015
  • In collaboration with Jo Coenen

The Project

The aim was to develop for the competition area, a district with a high value and areas of high amenity value, which are atmospherically charged, have great charisma and develop by their experience value a strong attraction.

The throughway of the territory and its integration and interweavement with the context, both within walking distance, and as about sightlines are central themes.

The structural character of the building’ London-Court’ could become, on the north side of the competition area a new entrance for an elongated, new courtyard. This square, starting from the ground level heights of Antoniusstraße, following the slope of the hill, is defined in the south by the corner building Büchel / Mefferdatisstrasse. This courtyard-like square, which superimposes the intersecting paths with its autonomous geometry, is a central urban space element and the urban focus of the district. The new Büchelhof is an identity-place with a specific aura. The preserved listed historical house, which deviates from the geometry of the courtyard, subdivides this urban space and contributes to it’s uniqueness.

The courtyard and its interconnectedness with the context divide the closer competition area in 4 blocks. The new connection in east-west direction between Büchel and Bädersteig is the centerpiece of the interdependence of the neighborhood with the center of Aachen.