loading

Show info

Avenue Ceramique 222
6221 KX Maastricht (NL)
+31 (0) 43 351 18 05
contact@coenensaettele.com

Heppie (t)Huis

Heppie (t)Huis A home for children, Geldrop (NL) Design 2017 Completion April 2019 Client: Heppie Vastgoed bv...

Details

Heppie (t)Huis

A home for children, Geldrop (NL)

  • Design 2017
  • Completion April 2019
  • Client: Heppie Vastgoed bv
  • Photographer: Bastiaan Musscher

The site of the Heppie House is located in the suburb Coeveringen on the site of a former school . Regarding size, scale, architecture language and materialization the context of the place is extremely heterogeneous, the site of the former school is bounded on two sides by walkways, to the two other sides by streets flanked by monumental trees. The atmosphere of the place is dominated by a ten stories high free standing apartment block in the south.

The architectural concept for the Heppie House is based on the idea to give children, who can’t live in a home together with their parents anymore, a home designed like a house young children draw a house, with a pitched roof and a chimney. A house which looks familiar and let them feel at home.

On the other hand it is different from most standard houses. The plan is, with the exception of the bedrooms open and developed around freestanding, functional cores, to provide the freedom to every individual resident to move freely and to find his or her own way of living and most comfortable place.

For the function an optimal orientation on the sun and optimal daylighting is as important as a good contact from the interior with the context. The relationship between openness and privacy is among other things provided by the tension between introverted interior and relationship with the context.

 

Reacting on the heterogeneous urban context, such as the high rise apartment building and the long row houses on the other side of the street, the Heppie House is designed as a simple rectangular building volume with a pitched roof, oriented with its facades to all sides. The long facades are characterized by different types of windows, which reduce the façade length visually in a subtle way. Secondary elements such as the rainwater drains and the alignment of the in-roof PV panels support this visual appearance. Corner windows on the ground floor underline the overall orientation of the building volume, provide perfect relation from the interior with the context and create an open and inviting character of the house. The robustness of the building is highlighted by the simplicity of building volume and the two large chimneys at the gable ends. With the position and the design of the chimneys a typology is introduced, which more often can be found at residential houses in Geldrop. The window openings on the end façade and ornamental and colored brickwork support the characteristic appearance.

Material and color use in the facades are restrained and subtle matched. On the one hand, this supports the authenticity of the building, on the other hand, the look is warm and inviting. The architecture of the Heppie House is a response to the urban context and the needs of the specific group of residents.

The technical principals of a Passive House where leading for the technical building details of the project. The client wished for the project the highest possible energy efficiency and independency of all energy suppliers. The use renewable energy was an implicitness. The concept for the technical building installation, as heating and ventilation is based on an electrical air-to-air heat pump and in-roof  PV panels.

The building has the Dutch GPR Sustainability Score of 8. GPR Score is based on the planet, people, profit principal.