loading

Show info

Avenue Ceramique 222
6221 KX Maastricht (NL)
+31 (0) 43 351 18 05
contact@coenensaettele.com

Villa Jaunez

Villa Jaunez Transformation of an office building (NL) Design 2017 / 2018 Expected Completion End 2019...

Details

Villa Jaunez

Transformation of an office building (NL)

  • Design 2017 / 2018
  • Expected Completion End 2019
  • Client: privat

In recent years, the Villa Jaunez, the former directors residence of the Societé Ceramique served as office building. In the past the Villa was directly connected to the factory buildings of the Societé Ceramique. Both the Villa and the remnants of the old factory wall trace of functional interventions in the past of the transformation of 1998. In response to the past, where the Villa was directly connected with the factory buildings, it is now integrated into the ensemble of office building, Villa and pavilion. The west façade is prominent at the left bank of the river Maas and is compared to the other facades much richer detailed. As usual for that period the villa has one representative façade, here the facade on the Maas banks and have the other facades a more functional character. The design of 1998 shows through a clear, minimalist detailing the boundaries and transitions between old and new, existing and addition.

The new transformation of the Villa and annexes from an office to a home continues the architectural approach of the first transformation with great respect for the past.

The ensemble is split into a house (cellars, ground floor, 1st floor) and one apartment on the 2nd and 3rd floor.

The current character of the pavilion, with visible, laminated wooden beams and columns and white edging board is quite functional and doesn’t fit well in the material context. A better, more durable wood preservation for the future is necessary. The laminated wood construction is covered with light gray glassfibre reinforced concrete slats. All doors and windows are replaced with new aluminum sliding window frames with a minimum profile size, powder coated in a anthracite color.. The existing white edging boards are painted light gray, in a gray value that matches the shade of gray of the zinc work. By these measures the pavilion integrates in the future more strongly into the context.

In the former factory wall along the Maas banks two lancet windows are merged into one large window, to provide the sight contact of the new living kitchen with the Maas River and the quay. The detailing of this new façade opening follows that of the nearby lancet windows. The metal mesh screen at the small courtyard on the ground floor of the Pavilion is replaced by a glass balustrade, to provide the view of the Maas River and the old town. The functional, tight picture of the factory wall is preserved and the Villa remains visual the key player in the ensemble.

The facades of the Villa with exception of the east facade on the 3rd floor are only transformed marginal and very carefully adjusted. In order to increase the living comfort, it is the intention to transform the existing wooden windows on the right and left side, into pivot-hung windows. The elegant detailing of the existing window frames is the basis for the detailing of the new frame elements.

This transformation continues the history of the Villa Jaunez as an important building for the history of the Ceramique Area.